Η κίνηση κρατά και το πνεύμα σε φόρμα!
«Ο αθλητισμός αποτελεί προϋπόθεση για την ψυχική ευκινησία. Αν θέλετε να μάθετε πόσο γυμνασμένο είναι το μυαλό σας, τότε νιώστε τους μύες των ποδιών σας.» Johannes Holler, Ερευνητής του εγκεφάλου
Ο Αριστοτέλης γνώριζε ότι η κίνηση επηρεάζει θετικά τη σκέψη. Ο Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε τους μαθητές του ενώ περπατούσε μαζί τους. Για περισσότερα από 2.000 χρόνια η συγκεκριμένη μέθοδος διδασκαλίας θεωρείτο ιδιορρυθμία. Εν τω μεταξύ, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της άσκησης και της πνευματικής απόδοσης.
Ο καθηγητής αθλητικών επιστημών, Wildor Hollmann, εξέτασε τη σχέση αυτή. Ο Hollman διεξήγαγε ένα πείραμα με δύο ομάδες φοιτητών. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ανέφερε στους φοιτητές ασυνάρτητες συλλαβές, όπως μο, φρο, τρα. Στόχος ήταν να τις απομνημονεύσουν και στη συνέχεια να τις αναπαράξουν. Η μόνη διαφορά ήταν ότι η δεύτερη ομάδα δοκιμής έκανε πεντάλ σε ποδήλατα γυμναστικής κατά τη διάρκεια του πειράματος. Οι φοιτητές της πρώτης ομάδας δεν ήταν σε θέση να επαναλάβουν τις περισσότερες συλλαβές. Η δεύτερη ομάδα φοιτητών σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία. Ο Hollmann κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος είναι πιο αποδοτικός κατά την παράλληλη κίνηση. Ο Hollmann αποδίδει αυτό το φαινόμενο στην καλύτερη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της κίνησης.
Μία χαλαρή βόλτα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αιμάτωσης του εγκεφάλου κατά 20%. Επιπλέον, η αυξημένη κίνηση οδηγεί στο σχηματισμό νέων νευρώνων και διεγείρει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Διάφοροι τύποι σωματικής δραστηριότητας έχουν εμφανείς επιπτώσεις στις πνευματικές μας επιδόσεις. Είτε πρόκειται για βόλτα ή για απαιτητικό άθλημα - το αποτέλεσμα είναι μια θετική αλλαγή στον εγκέφαλο.
© "Was Kinder schlau und glücklich macht!" - Prof. Dr. Michaela Axt-Gadermann και Prof. Dr. Peter Axt.
Βελτίωση της επίδοσης μέσω του τρεξίματος
Σε μια μελέτη του Κέντρου Μεταφοράς για τις Νευροεπιστήμες και τη Μάθηση (Πανεπιστήμιο του Ulm) σε νεαρούς ενήλικες οι οποίοι έτρεχαν για 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα έξι εβδομάδων, πέραν από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, παρατηρήθηκε επίσης βελτίωση των επιδόσεων της οπτικοχωρικής και λεκτικής μνήμης.
Prof. Dr. M. Spitzer, Dr. S. Kubesch